Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 23 november 2017

99 Middenhuurhuizen erbij in Buitenveldert

De komende jaren wordt er een nieuw wooncomplex gebouwd op de kruising van de Buitenveldertselaan en de van Nijenrodeweg. Maar liefst 40% van de 248 nieuwe woningen worden middenhuurwoningen.* Dat betekent 99 nieuwe woningen precies in het segment waar in Amsterdam – en helemaal in het dure Zuid – een groot gebrek aan is! Portefeuillehouder Wonen Sebastiaan Capel is dan ook erg trots op deze ontwikkeling in Zuid.

Sebastiaan: “Het toevoegen van middenhuurwoningen is een belangrijk doel van mij deze periode. Dit is de tweede grote transformatie waar het is gelukt en er komen er nog meer aan. In de gemeenteraad heeft D66 gezorgd voor beleid voor middenhuur, hier in Zuid voeren we dat uit. Zodat de Amsterdamse woningmarkt toegankelijk wordt voor iedereen, ongeacht je inkomen.”

Transformatie in Zuid

De afgelopen jaren heeft Zuid hard gewerkt aan het transformeren van leegstaande panden. D66 legt daarbij telkens de nadruk op wonen, en daarbinnen steeds weer op middenhuur. Deze 99 nieuwe middenhuurwoningen in Buitenveldert zijn daar een voorbeeld van. Eerder was het al gelukt om het voormalige stadsdeelkantoor van de Pijp in de Karel du Jardinstraat te verbouwen tot huizen, met ook een aanzienlijk deel middenhuur. Bij de aankomende ontwikkeling van het Havenstraatterrein, achter het Haarlemmermeerstation, ligt de nadruk ook op middenhuur. Hier zal ook speciale aandacht zijn voor grotere (80+ vierkante meter) huizen, zodat ook gezinnen met een middeninkomen in de stad kunnen wonen.

Tweedeling op woningmarkt opheffen

De Amsterdamse woningmarkt kenmerkt zich door een nare tweedeling: goedkope sociale huurwoningen en dure koopwoningen en vrije sectorhuur. Het deel daartussen, huurwoningen tussen de 711 (de sociale huurgrens) en ca 1000 euro, is in Amsterdam altijd verwaarloosd. Dankzij de inzet van D66 in de gemeenteraad staan middenhuurwoningen nu centraal in de woningbouwplannen. Dankzij die inzet is er nu een Actieplan Middenhuur en moet bij nieuwbouw 40% van de te bouwen huizen in het middensegment vallen. In het Woonprogramma  van D66 komt het middenhuursegment dan ook nadrukkelijk aan de orde.

Ontwikkeling Buitenveldert

Met de bouw van het complex wordt in Buitenveldert kwaliteit toegevoegd. Ontwikkelaar en eigenaar Kroonenberg heeft architecte Jeanne Gang gevraagd, die bij dit project samenwerkt met Rijnboutt Architecten. In de vorige bestuursperiode is in Zuid met bewoners gesproken over de ontwikkeling van Buitenveldert. In het resultaat, het stuk “Buitenveldert in Balans”, werden de assen van Buitenveldert al genoemd als plekken waar hoogbouw en verdichting mogelijk is.

 

*huur tussen 711 en 971 euro per maand