Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 april 2019

Column Sebastiaan: We zijn er voor u!

Als stadsdeelvoorzitter ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in ons mooie stadsdeel.  Dat betekent dat ik ieder moment geconfronteerd kan worden met iets naars. Een telefoontje van de politie betekent in mijn werk dan ook vrijwel altijd slecht nieuws.

Gelukkig is Zuid al jaren het veiligste stadsdeel van Amsterdam, maar ook hier gebeuren nare dingen. Mocht u zoiets overkomen, zoals een inbraak of, nog erger, een overval, dan staan we voor u klaar. Want we willen eraan bijdragen dat u zich dan zo snel mogelijk weer veilig voelt en uw gewone dagelijkse leven weer kunt oppakken.

Een onderdeel van deze  “nazorg” is een bezoek dat ik breng met de wijkagent aan slachtoffers van overvallen. Deze bezoeken worden zeer gewaardeerd door slachtoffers en zijn een van de moeilijkste onderdelen van mijn werk als stadsdeelvoorzitter.

Als ik namelijk de impact zie die een overval heeft op een bewoner of ondernemer word ik tegelijkertijd heel boos en heel verdrietig. Boos op de dader, die zich niet kan voorstellen wat zijn acties voor gevolgen heeft, vaak ook nog voor een buit van niks. En ik word verdrietig als ik zie wat het met mensen doet om zoiets verschrikkelijks te moeten meemaken. Bijvoorbeeld een oudere bewoonster die zich hierdoor niet meer veilig voelde in haar eigen huis en uiteindelijk zelfs verhuisde. Of de studente die als winkelmedewerkster werd overvallen en een week later een examen had dat bepalend was voor haar studie. Of de meneer die vanaf dat moment altijd om zich heen keek als hij boodschappen ging doen. Gelukkig zie ik bij de bezoeken ook de zorg van hun omgeving voor slachtoffers. Of dat nu de supermarktmanager is, een partner of kinderen of de thuiszorg: mensen staan klaar voor elkaar.

Ons bezoek met een bloemetje en adviezen over slachtofferhulp en iets praktisch als een extra slot of beter licht voor de deur kan de angst of schade niet teniet doen. Maar het draagt wel bij dat bewoners of ondernemers zich sneller weer veilig voelen in hun eigen woon- of werkomgeving.

Zoals gezegd, Zuid is het veiligste stadsdeel en we werken met heel veel mensen dat dit zo blijft. Maar mocht u het slachtoffer worden, weet dat we er dan voor u zijn!