Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 31 augustus 2019

Blog Erik: Een kans voor meer middenhuur in Zuid! 

Voor de zomer werd ik als lid van de stadsdeelcommissie van Amsterdam Zuid gebeld door Anja, een verpleegkundige die met veel plezier in het VU Ziekenhuis werkt. Haar urgente vraag ging over woonruimte. Zij moest haar huidige woning verlaten, kwam niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en een appartement van 1700 EUR per maand in de vrije sector was voor haar onbetaalbaar. Met pijn in haar hart gaat ze Amsterdam verlaten, op zoek naar een woning en een baan in een andere stad.

Het tekort op de woningmarkt is bekend. Tot 2030 verwacht de gemeente minimaal een tekort van 5% op de Amsterdamse woningmarkt. De komende vijf jaar worden slechts 2600 nieuwe woningen gebouwd in Amsterdam Zuid (bron: OIS, Gemeente Amsterdam). Dat schiet niet op. Op deze wijze gaan nog meer collega’s van Anja de stad verlaten en loopt het tekort aan verpleegkundigen en onderwijzers alleen maar op.

D66 heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in het realiseren van middenhuur-woningen in Amsterdam Zuid, bijvoorbeeld met de plannen voor het Haventerrein, de realisatie van nieuwe woningen op de Kop van Zuid en appartementen in het voormalig stadsdeelkantoor aan de Karel du Jardinstraat. Maar het blijven kleine aantallen. Daarom is het nodig dat er voortvarend doorgewerkt wordt en elke kans gegrepen wordt om meer woningen, en dan vooral meer middenhuur-woningen te realiseren.

Gelukkig zijn er soms ook onverwachte kansen. Het stadsdeel heeft bewoners van de Rivierenbuurt gevraagd mee te denken over de herinrichting van het gebied bij de Utrechtse brug. In het gebied wat vele Amsterdammers kennen van de zwemlessen in het De Mirandabad of de bezoeken aan de Parade, ligt ook een verloren kantorencomplex, de zogenoemde Ford-locatie. Hoe mooi zou het zijn als we daar duurzame middenhuur-woningen gaan bouwen.

Ik zie een gebied voor me waar honderden huishoudens een nieuwe, betaalbare huurwoning kunnen vinden. Een gebied zonder de huidige kruipdoor-sluipdoor-routes, maar met fijne, veilige wandel- en fietsroutes langs de Amstel. D66 wil geen Manhattan aan de Amstel, maar een gebied waar het fijn wonen en recreëren is in een groene omgeving. Niet alleen voor de nieuwe bewoners, maar voor alle Amsterdammers, want het Martin Luther King-park wordt steeds meer bezocht. Wilt u dat ook? Dan kunt u tot 8 september hier uw mening kenbaar maken.

Wanneer een meerderheid het plan steunt om duurzame middenhuur-woningen te bouwen op de oude Ford-lokatie, ben ik ervan overtuigd dat het stadsbestuur de kans zal grijpen om dit mogelijk te maken. Dan hebben we straks een prachtig park voor alle Amsterdammers en betaalbare middenhuur-woningen voor woningzoekenden zoals Anja.

Erik Schmit

Lid Stadsdeelcommissie Amsterdam Zuid namens D66