Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 maart 2020

D66 in gesprek met ambachten in de Pijp

Zaterdag 29 februari bracht D66 een bezoek aan de ambachten in de Pijp. De ambachten vervullen een belangrijke rol in de Amsterdamse stadswijken. In de Pijp zijn een groot aantal ambachtslieden: van meubelrestauratoren tot naaiatelier, 3D-printer en hippe sneaker schoenmaker. Zij zorgen voor een divers aanbod in de winkelstraten, werken vaak duurzaam en versterken de sociale samenhang in de wijk. Zij zijn overdag de ogen en oren in de straat. Reden voor D66 om de ambachtslieden te bezoeken en in gesprek te gaan hoe hun positie als ondernemer in de buurt versterkt kan worden.

Wist je dat de Gouden Koets in de Pijp is gemaakt?

Na een bezoek aan de tentoonstelling “De kracht van het ambacht – 100 jaar vakmanschap in de Pijp” in de Dageraad, gaf Ton Heijdra met veel passie een lezing over de ontwikkeling van de Pijp van polderlandschap via volksbuurt naar hippe stadswijk. Ton publiceert al ruim twintig jaar over de ontwikkelingen in de Pijp. Wist je bijvoorbeeld dat de Gouden Koets door ambachtslieden uit de Pijp is gemaakt? In de Gerard Doustraat zit op die plek nu kinderopvang “De Gouden Koets”!

Ambachtslieden zijn unieke ondernemers

Vervolgens liepen de deelnemers de Ambachtsroute waarin een goed beeld wordt gegevens van de verscheidenheid van de ambtelijke bedrijven in de Pijp. De ambachtslieden van Drukkerij Den Hartog, De Meubelrestauratoren, Fa. Moes Messenslijpers, Jan Steen Houtwerk en Werkplaats Willemien deelden hun passie voor het ambacht. Erik Schmit, lid van de stadsdeelcommissie namens D66 in Amsterdam Zuid: “De ambachtslieden zijn unieke ondernemers die klantgerichtheid, kwaliteit, en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zij vervullen een belangrijke rol in de Amsterdamse stadswijken. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe we hun positie kunnen versterken”.

Samen verder aan de slag

De dag werd afgesloten met een borrel met de ambachtslieden in Café Kingfisher. De vereniging Ambachten van de Pijp wil waarborgen dat deze unieke ondernemingen hun authentieke plek in de buurt en stad behouden en niet ondersneeuwen binnen de grootstedelijke ontwikkeling die de Pijp doormaakt. Belangrijke thema’s hierbij zijn huisvesting van ambachten, ruimte om te ondernemen en aansluiting van het MBO-onderwijs. Hülya Kat, gemeenteraadslid namens D66: “Er zijn diverse suggesties en aanbevelingen gedaan voor zowel lokaal als landelijk beleid. Wij gaan hier graag samen verder mee aan de slag”.