Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 8 juni 2020

Blog Sebastiaan: Besturen en leven in Coronatijd

Sebastiaan Capel is voorzitter van het dagelijks bestuur van Amsterdam Zuid, namens D66. Hij blogt over besturen en leven in een nieuwe werkelijkheid; de coronatijd. Lees zijn blog.

Als stadsdeelvoorzitter heb ik de afgelopen zes jaar genoeg opmerkelijke, moeilijke, zware en verrassende onderwerpen en dossiers op mijn bureau gekregen. Maar deze tijd is onvergelijkbaar met al het andere tot nu toe. De impact die het Corona-virus heeft op iedereen is zo gigantisch en ingrijpend, op allerlei verschillende manieren, dat vind ik eerlijk gezegd erg lastig te behappen. Gelukkig ben ik en de mensen in mijn omgeving gezond, daar begint het mee. Op kantoor zijn echter twee mensen overleden, met natuurlijk verdriet en emoties voor de collega’s. Wellicht hebben jullie ook slachtoffers in je omgeving of ben je op een andere manier geraakt. Of is je leven door de beperkingen helemaal veranderd. Of worstel je met de beperkende maatregelen en daarbinnen het leuk genoeg te houden. Ik mis in ieder geval het contact met anderen enorm, en ik mis het spontane, de levendigheid, de ontmoetingen met mensen. Juist de eigenschappen van een stad waar ik zo van hou.

En in deze omstandigheden werk ik natuurlijk wel door voor het stadsdeel. Vanuit huis, net als veel anderen, via Teams, Zoom, Skype, whatsapp en al die andere mogelijkheden. En dankzij die digitale middelen en onze medewerkers gaat dat prima. En vergaderen en overleggen is een belangrijk deel van het werk, want daar nemen we de besluiten. Maar als het andere is weg. De werkbezoeken, het rondfietsen en zelf gaan kijken bij een bouwproject, een gevaarlijk straatje, een kunstwerk, een nieuwe winkel of kroeg of een opgeleverd woonblok. En dat is juist het deel van het werk dat mij het meest inspireert, waar ik energie van krijg, wat me op ideeen brengt en waar ik heel veel informatie vergaar. Om nog maar te zwijgen van de ontmoetingen daarbij met de mensen die Zuid maken tot het mooiste deel van Amsterdam.

Tegelijkertijd besef ik dat deze impact op mijn werk in het niet valt bij mensen die helemaal geen werk meer hebben, die hun geliefde, familie of vrienden in het ziekenhuis hebben gehad of nog erger, die zijn overleden. Of mensen, en dan vooral ook ouderen en kinderen, vaak in een kwetsbare fase van hun leven, wiens leven op welke manier dan ook op hun kop gezet is. En die nog maar moeten afwachten wat de toekomst gaat brengen. Ook dat besef vind ik af en toe lastig om mee om te gaan.

De gevolgen blijven groot, en zal veel mensen blijven raken, ook nu de besmettingen en overlijden sterk gedaald zijn. Ik heb geen idee nog wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn, voor mensen, voor ondernemingen, maar ook voor onze maatschappij als geheel. Voor nu hoop ik dat jullie gezond zijn en blijven en wens ik degenen die op welke manier dan ook geraakt zijn door het virus of de beperkende maatregelen heel veel sterkte.

Sebastiaan Capel