Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 10 januari 2021

Veel goede voornemens in stadsdeel Zuid

Ondernemers hebben hun winkels en restaurants moeten sluiten, studenten van bijvoorbeeld ROC Zuid kunnen geen stageplek vinden en ook de kinderen in Zuid volgen noodgedwongen onderwijs thuis. Het zijn maar een paar voorbeelden van de impact van corona die ook in Amsterdam Zuid zichtbaar zijn. De veerkracht in de buurt valt ook op. Inwoners in stadsdeel Zuid kopen nu meer lokaal om lokale ondernemers te steunen, de stadsparken zijn voor velen nieuwe ontmoetings- en sportplekken en bewoners helpen elkaar als iemand in de buurt het even niet redt.

Het vaccin geeft nieuw perspectief voor 2021. Daarom vroegen de leden van de stadsdeelcommissie van D66 aan de bewoners en ondernemers van stadsdeel Zuid om hun goede voornemens voor de buurt. De respons was overweldigend. Tientallen bewoners en ondernemers reageerden op deze oproep. De fractie besprak de voornemens in een online-bijeenkomst.

Erik Schmit (D66-lid van de stadsdeelcommissie Pijp/Rivierenbuurt): “Met stip op 1 staan de voornemens voor een schonere buurt. Gustaaf, een bewoner uit de Rivierenbuurt en Michelle, een ondernemer uit de Pijp schreven ons bijvoorbeeld dat we alleen de wijk schoon kunnen houden als iedereen zijn steentje bijdraagt. Dat vergt een inspanning van bewoners, ondernemers en gemeente samen. En dat kan echt beter. We gaan dit punt zeker verder oppakken in de stadsdeelcommissie, want overlast van afval is de grootste ergernis van vele Amsterdammers”

Vesna en Mark zien graag meer kunstprojecten en voorstellingen in de buurt die het onderlinge respect en begrip versterken. Alexander Doijer (woordvoerder Kunst en Cultuur namens D66 Zuid): “Lokale kunst en cultuur gaan mij aan het hart. Veel cultuurondernemers en -instellingen hebben het heel zwaar tijdens de corona-crisis. Ik wil mij inzetten voor lokale cultuurprojecten zoals CC Amstel, Art Zuid maar ook voor ruimte voor andere initiatieven. Dus kom maar op met die ideeën!”

Bram uit de Willibrordus-buurt ziet graag maatregelen om energie te besparen zoals het stimuleren van elektrisch autodelen en het organiseren van een straat-challenge rond energie-sparen: “Kijk eens naar de plannen van Duurzaam In De Pijp, die hebben goede ideeën!” Angelo Verhoeven (D66-lid van de stadsdeelcommissie Buitenveldert/Zuidas): “Als docent maatschappijleer spreek ik vaak met mijn studenten over duurzaamheid. Persoonlijk geloof ik niet zo in verplichten en meer regels, maar veel meer in stimuleren. Daarom spreken de voornemens van Bram mij zeker aan.”

Erik uit de Diepenbrockbuurt schrijft: “Mijn buurt is eigenlijk best ok. Ik hoop dat de lock down straks snel voorbij is en we weer straatfeesten kunnen organiseren. Denk wel aan ondersteuning van lokale ondernemers. Een Marshall-plan voor hen zou op zijn plaats zijn”. Naamgenoot Erik van de stadsdeelcommissie: “Lokale ondernemers zijn belangrijk voor de buurteconomie en de leefbaarheid van de buurt. Eerder vroeg D66 al succesvol om extra subsidie voor de ondernemersverenigingen in Amsterdam Zuid en wij zullen blijven inzetten voor lokale ondernemers.”

“We zijn verheugd met de tientallen inzendingen van bewoners en ondernemers”, vervolgt Els Weijers (D66-stadsdeelcommissielid Oud Zuid) “Luisteren naar de wensen van bewoners vinden wij ontzettend belangrijk. Wellicht kunnen we niet elke wens honoreren, maar we zorgen wel dat iedereen persoonlijk antwoord krijgt. Samenwerken met bewoners en ondernemers aan de toekomst van ons stadsdeel vind ik belangrijk. Daar kan je mij wakker voor maken.”

Heb jij nog voornemens voor de buurt die je met de leden van de stadsdeelcommissie van D66 wilt delen? Mail dan naar fractie@d66amsterdamzuid.nl.